Historie

VinterCup! Hvordan kom den aktivitet ind i billedet?

Skrevet af Finn Jørrald - 2019

De første år

I 1979 tænkte nogle cykelmotionister med Steen Frederiksen i spidsen over, hvordan og hvad de kunne finde på et eller andet at lave med en cykel om vinteren. Fra motorsporten kendte de til sociale løb med små opgaver og ville overføre det til cykelsporten. Manfred Jørgensen arrangerede et løb ved Blommenslyst, som senere skulle vise sig blev spiren til VinterCup. I dette allerførste løb i 1979 deltog OCK, Århus Cykelbane og Trekantens Turist Cykelklub.

Konceptet blev senere skåret til, men grundlaget var stadig det samme. Et parløb, hvor man fik udleveret et kort, der viste 12 poster, og man skulle på 1½ time nå så mange som muligt af dem. Ved hver post var der et spørgsmål eller en opgave.

I 1982 oprettedes DCUs motionsudvalg og område 3 blev skabt, hvormed Sønderjylland således kom med i VinterCup (bl.a. Sønderborg Cykelklub). Vintercuppen var stadig præget af en pionerånd – deltagerne cyklede mest på almindelige 3-5 gears cykler. Men ingen tvivl om at hyggen og samværet var højt prioriteret.

Deltagertallet steg roligt år for år, efterhånden som budskabet om aktiviteten blev udbredt. Det blev nødvendigt at lave flere klasser, og ved udgangen af årtiet var man oppe på 75 par.

Kort fra første løb Kort fra første VinterCup løb i Odense, arrangeret af Manfred Jørgensen
90'erne
Billeder fra 22. udgave
Collage fra 22. sæson - grangiveligt i 1991

Stadig samme gode koncept. Men det begyndte at knibe med at være på de små skoler. Og den praktiske prøve blev tidsmæssigt presset. Basketball på cykel, samle plastbægre op mens man kørte og andre aktiviteter begyndte at tage lang tid, og til sidst blev det besluttet, at denne aktivitet skulle afskaffes. Ærgerligt mener nogen – endelig mener andre.

I 1996 var deltagerantallet oppe på 85, og vi var nu delt i 5 klasser. Vi blev også hjulpet af udviklingen. I 90’erne gennemgik Kort- og Matrikelstyrelsen hele landet og nytegnede alle kort. Så vi kunne pludselig være sikre på, at kort og natur stemte overens.

Også på den udstyrsmæssige side skete en forandring. De første mtb’ere dukkede op. Godt nok vejede de stadig 15-18 kilo, men med deres fede dæk havde de en fordel i visse dele af terrænet.

00’erne

År 2000 var det næste spring i kortkvalitet. Farvekopiering var prismæssigt nået ned i et prisleje, hvor vi også kunne være med. En sponsoraftale med et kopimaskinefirma hjalp os i gang, så kortene blev endnu tydeligere for os deltagere.

Deltagerantallet begyndte at stige med 5-10 par hver år, og i vinteren 2007-08 blev der igen sat ny deltagerrekord med 185 deltagende par. Det har desværre medført, at arrangørerne ikke længere kan bruge de små skoler. Vi kan simpelthen ikke være i dem, når vi gerne vil spise morgenmad før løbet og frokost efter.

I 2003 skiftede udvalget besætning og i de næste år tog Jens Mathiesen, Jytte Nørgaard, Jan Ager og Finn Jørrald stafetten og førte den videre.
Vi fik egen hjemmeside www.vintercup.dk. Vi gik fra at have al beregning til at ligge på en pc i et regneark til at blive gennemført på hjemmesiden. Målet var at det enkelte pars resultat (antal point) er klar, når deltagerne kommer ud fra bad og omklædning. Det giver anledning til megen god eftersnak ved bordene, inden man kører hjem.

10’erne

Fortsatte med den gode udvikling og Vintercup fandt sit leje omkring 230 par. Vi investerede i egen trailer og opgraderede vores udstyr.

Før sæsonen holder vi arrangørmøder som er med til at sikre en bedre og mere ensartet afholdelse af stævnerne. Det er dog ikke vores holdning at alt skal forløbe ens. Vintercup er et motionsarrangement, hvor deltager må være forberedt på lidt af hvert.

De nye elektroniske hjælpemidler begynder at dukke op, men det virker som et meget lille antal deltagere bruger dem. De fleste tager udfordringerne med oprejst pande.
Hjælpemidlerne har også gjort at forskellige muligheder for at erstatte klippekortene bliver diskuteret, men hver gang er resultatet det samme – uden klippekort fjernes en fejlmulighed og chancen for at kvaje sig bliver mindre.

Kort fra første løb Et avisudklip fra 2010. Det var dengang der var sne.
Generelt

Men generelt må man sige, at selv om kortene er blevet tydeligere, så hjælper det ikke. Vi laver åbenbart de samme fejl. Når vi bliver presset fysisk, så kniber det ofte:

  • At finde rigtig vej
  • At finde posten
  • At kende svaret på spørgsmålet
  • At klippe svaret rigtigt på vores klippekort

Det er stadig en udpræget social aktivitet. Det er tydeligt, at mange hold stiller op uanset hvilken placering de får. De nyder turen (som nogle gange kan være i møgvejr) og snakken med cykelmakkere og andre klubmedlemmer. Blandt deltagerne er der rigtigt mange, som har været med i mange år. På det sidste er det faktisk pigerne, som har stået for stigningen. De to mixklasser og den rene dameklasse vokser kraftigt år for år.

Kort fra første løb
En gang var der en vandrepokal. Den blev skænket af Manfred Jørgensen i 1979 og står i dag hos Motionscykelkubben Baghjulet.